За пета поредна година Фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве“  ще

...
За пета поредна година Фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве“  ще
Коментари Харесай

В Световния месец за борба с ендометриозата излъчват филм на Хилъри Клинтън

За пета поредна година Фондация „ Ендометриоза и репродуктивно здраве “  ще организира огромна акция за повишение на информираността по отношение на болестта ендометриоза, оповестиха от организацията.

В навечерието на Ендо Март 2023, на 28 февруари 2023 г от 17ч. в Дом на киното, София, фондацията ще бъде хазаин на специфична прожекция от международното турне на кино лентата “Below the belt ” (Удар под кръста-порочният кръг на ендометриозата) с продуценти Хилъри Клинтън, Росарио Доусън и Шанън Кон.

Документалният филм показва вдъхновяващите истории на четири пациентки, търсещи отговори за мистериозните си признаци, с цел да разкрие значими аспекти на живота с ендометриоза – от менструалното табу и неглижирането на признаците от лекарите до необятно публикуваните проблеми в здравните системи по света. Филмът открехва завесата пред персоналния свят на дамите с ендометриоза и въздействието, което това заболяване оказва върху всекидневието им, взаимоотношенията им с околните и специалността им.

През призмата на ендометриозата – заболяване, което визира всяка девета жена, филмът демонстрира по какъв начин обществото постоянно отхвърля, подценява и не има вяра на дамите.

„ Толкова е влудяващо, че женското здраве към момента бива подценявано съществено! Трябва да създадем повече, с цел да продължим да покачваме познанието за ендометриозата, и да мотивираме здравната специалност дотолкоз, че да ни даде поддръжката и услугите, от които в действителност имаме потребност. Трябва ни поддръжка на национално равнище! След като изгледах кино лентата, осъзнах значимостта на този проблем, и взех решение, че желая да направя каквото мога, с цел да оказа помощ и да продължа този диалог в обществото, с цел да получим вниманието, което диагнозата ендометриоза заслужава! ” - Хилъри Клинтън на премиерата на кино лентата “Удар под кръста – порочният кръг на ендометриозата ” (Below the belt) в Съединени американски щати.

Прожекцията на кино лентата ще бъда последвана от къса полемика, в която ще се включат  изявени медицински експерти, психолози, публицисти и пациенти. Основни сътрудници на събитието са МЦ “Д-р Щерев ” София и Гедеон Рихтер.

Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве ” провежда безвъзмездни прегледи за дами с ендометриоза в цялата страна през март и април 2023 година Пълният лист от медицински заведения, предлагащи безвъзмездни съвещания ще бъде обявен  до края на февруари 2023 година

Друг акцент в Ендо Март 2023 година, ще бъде пациентската онлайн конференция под надпис “Ендометриоза – невидимата болест ”, която ще бъде предавана онлайн в две следващи недели – на 12 и 19 март 2023 година Повече информация по отношение на конференцията - записване за присъединяване, презентатори, стратегия, ще бъдат оповестени на уеб-сайта на фондацията до 20 февруари 2023 година - www.endometriosis.bg

Ендометриозата визира 1 от 10 дами в репродуктивна възраст, само че към момента е малко позната обществено. Заболяването постоянно може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може даже да протича безшумно и безсимптомно, по тази причина в международен проект статистиката споделя, че са нужни сред 7 и 10 години за точна диагноза. Една жена приблизително посещава 8 разнообразни доктори, с цел да получи точна диагноза. Късното слагане на диагноза има директно отношение към по-тежкото протичане на болестта, както и към равнищата на неплодородие при дамите. Между 30% и 50% от дамите, които срещат репродуктивни усложнения, имат ендометриоза. В подтекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лекуване биха трансформирали доста човешки ориси и сбъднали фантазията за дете в доста фамилии.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР